header banner
Default

TikTok verwijderen: dit is hoe je je account en alle informatie verwijdert


Klik hier voor een korte samenvatting

Zo verwijder je jouw TikTok-account

TikTok staat niet bekend als een privacyvriendelijke app. Wil jij zo snel mogelijk van je TikTok-account af? Volg dan onderstaande stappen. Voordat je je account verwijdert, kun je je gegevens nog opslaan.

  1. Open je profielpagina en ga naar de instellingen.
  2. Ga onder ‘Accountbeheer’ naar ‘Account verwijderen’.
  3. Eventueel kun je je TikTok-gegevens eerst downloaden.
  4. Bevestig het verwijderen van je account met het invoeren van je wachtwoord.
  5. Klik nog eens op ‘verwijderen’ om je account definitief te verwijderen.

Na deze stappen wordt je account 30 dagen gedeactiveerd en vervolgens permanent verwijderd.

Wil je gedetailleerde informatie over het verwijderen van je TikTok-account en wil je een uitgebreid stappenplan voor mobiel en desktop? Lees dan snel verder.

TikTok is een enorm populaire app waar je tegenwoordig niet meer omheen kunt. Vooral jongeren en kinderen zijn op het platform actief, maar steeds meer partijen creëren een account om hun doelgroep te bereiken. Helaas is TikTok niet de meest privacyvriendelijke app. Het platform is al door verschillende toezichthouders voor de rechter gesleept en heeft meermaals boetes gekregen voor het schenden van de privacy van zijn gebruikers.

Ben jij klaar met deze invasieve app en wil je zo snel mogelijk van je TikTok-account af? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je je account verwijdert – op mobiel en op desktop. Ook bespreken we hoe je de gegevens van je account vóór het verwijderen downloadt. Zo raken er geen kostbare herinneringen verloren.

TikTok-account deactiveren of verwijderen?

Als je eventjes genoeg hebt van TikTok, kun je uiteraard de app gewoon verwijderen. Je account en al je gegevens blijven op deze manier bestaan; je gebruikt de app simpelweg niet, maar verder verandert er niets. Ben je helemaal klaar met het platform en wil je definitief van je TikTok-account af? Dan moet je meer stappen ondernemen dan alleen de app van je apparaat wissen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog wel gegevens van je account wilt bewaren, waaronder video’s die je hebt geüpload via het platform, of gesprekken die je hebt gehad. Daarom leggen we, voordat we overgaan tot het definitief verwijderen van je account, uit hoe je de gegevens van je TikTok-account downloadt.

Gegevens van je TikTok-account downloaden

Het downloaden van je gegevens is op mobiel standaard onderdeel van het verwijderingsproces. In de stappen die je volgt om je account te verwijderen, krijg je de optie om je gegevens te downloaden. Op desktop is dit niet het geval. Zorg daarom dat je vóór het verwijderen je gegevens hebt gedownload – mocht je dit willen. Dit doe je aan de hand van de volgende stappen:

  1. Open je TikTok-account op je laptop of computer en ga klik rechtsboven op je profielicoontje en vervolgens op ‘Instellingen‘.
  2. Klik onder het kopje ‘Gegevens’ op ‘Download je gegevens‘.
  3. TikTok scherm
  4. Klik vervolgens op ‘Gegevens opvragen‘.
  5. TikTok scherm
  6. Nu moet je wachten tot je gegevens klaar zijn om te downloaden. Het kan even duren voordat je het bestandje met je gegevens kunt downloaden. Meestal duurt dit een paar dagen tot een week. Je krijgt geen melding als het bestand klaar is, maar kunt dit checken op de pagina waar je nu bent. Wees er dan wel snel bij want je kunt het maar 4 dagen downloaden.
  7. Als je gegevens klaar zijn om te downloaden, staat er onder ‘Gegevens downloaden’ een bestandje klaar. Klik op ‘Downloaden‘.
  8. TikTok scherm
  9. Vul je wachtwoord in.
  10. Open het zip-bestandje dat je zojuist gedownload hebt. Hierin zie je een overzicht van je TikTok-gegevens.

Ben je er klaar voor om je TikTok-account volledig te verwijderen? Waarschijnlijk gebruik je TikTok het meest op je telefoon. We beginnen daarom met de stap-voor-stapuitleg voor het verwijderen van TikTok op je mobiele telefoon.

  1. Ga in je TikTok-account naar je profielpagina via het icoontje rechtsonder, en tik vervolgens rechtsboven op de drie lijntjes.
  2. TikTok profiel waarbij het hamburgermenu is uitgelicht
  3. Tik op ‘Instellingen en privacy‘.
  4. TikTok menu waarbij
  5. Ga naar ‘Account beheren‘.
  6. TikTok mobiel scherm
  7. Klik vervolgens onder ‘Accountbeheer’ op ‘Account verwijderen‘.
  8. TikTok mobiel scherm
  9. Geef een reden op waarom je het account wilt verwijderen, bijvoorbeeld om privacyzorgen. Klik vervolgens op ‘Doorgaan‘. Je kunt deze stap ook overslaan.
  10. TikTok mobiel scherm
  11. Nu kun je je TikTok-gegevens downloaden. Wacht met doorgaan totdat het aanvragen en downloaden van de gegevens is gelukt. Als je deze stap hebt doorlopen of wilt overslaan, klik je op ‘Doorgaan‘.
  12. TikTok mobiel scherm
  13. TikTok vraagt of je het account echt wilt verwijderen. Klik hier op ‘Doorgaan‘. Je account wordt eerst 30 dagen gedeactiveerd. Je kunt je account op ieder moment opnieuw activeren. Na 30 dagen worden je account en je gegevens definitief verwijderd.
  14. TikTok mobiel scherm
  15. Voer je wachtwoord in ter bevestiging en klik op ‘Account verwijderen‘.
  16. TikTok mobiel scherm
  17. Tik nog eens op ‘Verwijderen‘ om de verwijdering van je account te voltooien.
  18. Definitieve verwijdering TikTok bevestigen

TikTok-account verwijderen op je computer

Ook op je desktop kun je je TikTok-account verwijderen. Deze stappen wijken iets af van de mobiele versie. Volg de onderstaande stappen om TikTok via je computer te verwijderen:

  1. Log in bij je TikTok-account op je desktop. Klik rechtsboven op je profielfoto en ga naar ‘Instellingen‘.
  2. TikTok profiel op desktop waarbij de profielfoto en
  3. Op deze pagina zie je direct ‘Account verwijderen’ staan onder ‘Account beheren’. Klik hiernaast op ‘Verwijderen‘.
  4. TikTok scherm
  5. TikTok vraagt om een bevestiging voor het verwijderen van je account. Klik op ‘Doorgaan‘.
  6. TikTok scherm
  7. Voer je wachtwoord in en klik op ‘Account verwijderen‘.
  8. TikTok scherm
  9. Klik nogmaals op ‘Verwijderen‘ om het verwijderen te bevestigen.
  10. Definitieve verwijdering TikTok bevestigen op desktop

TikTok-account terughalen

Het is niet mogelijk om je account tijdelijk te deactiveren. Als je TikTok maar voor korte tijd wilt verwijderen en je gegevens niet definitief wilt verliezen, moet je dus zorgen dat je binnen 30 dagen je account opnieuw activeert.

Je account herstellen gaat eenvoudig. Je hoeft simpelweg in te loggen bij TikTok. Het platform vraagt vervolgens of je je account opnieuw wilt activeren. Klik op ‘Reactiveren‘ als je dit wilt.

TikTok scherm

Op mobiel ziet de melding er als volgt uit:

TikTok mobiel scherm

Let op: dit moet je dus wel binnen 30 dagen doen. Als je na de 30 dagen bedenktijd in wilt loggen, zijn je gegevens en je account verwijderd. Je kunt dit niet meer herstellen.

Waarom zou ik TikTok verwijderen?

TikTok kan leuk en informatief zijn, maar ook verslavend. Bovendien maakt de app een enorme inbreuk op je privacy. Het platform heeft gebrekkige privacyregels en is al meerdere keren voor de rechter gesleept vanwege privacyschending – onder meer wegens schending van de privacy van kinderen.

Je hoeft maar weinig op TikTok te doen of het bedrijf heeft toegang tot een grote hoeveelheid persoonlijke gegevens. TikTok verzamelt bijvoorbeeld informatie over je via cookies en andere trackers, ook als je alleen de website bezoekt en geen account hebt. Lees ons artikel over de privacyrisico’s van TikTok als je wilt weten wat de dienst precies over je verzamelt.

Daarnaast zijn er zorgen over de invloed die de Chinese regering heeft. TikTok is namelijk eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Gezien de strenge regels omtrent internetgebruik in China is er het risico dat de Chinese regering data van TikTok-gebruikers verzamelt. Recent ontdekte Forbes dat honderden medewerkers van TikTok en ByteDance voor Chinese staatsmedia hebben gewerkt, of er nog steeds werken.

Het is dus een begrijpelijke keuze als je besluit om je TikTok-account te verwijderen. Heeft je kind toevallig Likee? Deze app lijkt op TikTok, maar is nog gevaarlijker en we raden aan het direct te verwijderen. Lees hierover ons artikel ‘Likee: houd je kinderen weg van deze gevaarlijke TikTok-kloon‘. Ook is Likee erg schadelijk voor je privacy. Hier lees je meer over in ons artikel over de privacyrisico’s van Likee.

Conclusie

TikTok is erg populair onder jongeren en kinderen, maar de app is niet privacyvriendelijk. Integendeel zelfs: het bedrijf is meerdere malen voor de rechter gesleept en heeft boetes opgelegd gekregen vanwege het schenden van de privacy van gebruikers.

Je kunt je account eenvoudig verwijderen. Voordat je dit doet, kun je je gegevens opvragen zodat je niets kwijt bent. Binnen 30 dagen heb je nog de optie om je account opnieuw te activeren. Na deze periode ben je al je gegevens en je account kwijt.

Heb je nog andere sociale media-accounts die je liever verwijderd ziet? Bekijk dan onze artikelen over het verwijderen van Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter en LinkedIn.

TikTok verwijderen: veelgestelde vragen

Heb je nog een vraag over het verwijderen van je TikTok-account? Klik op onderstaande vragen om het antwoord erop te lezen.

Hoe kun je een TikTok-account verwijderen?

Het verwijderen van je TikTok-account is relatief eenvoudig. Via de instellingen in je profiel kun je klikken op ‘Account verwijderen’. Ook kun je van tevoren je gegevens opvragen en downloaden, zodat er niets verloren gaat. Bekijk ons artikel over het verwijderen van je TikTok-account voor gedetailleerde stappenplannen.

Wat gebeurt er als je TikTok verwijdert?

Als je TikTok verwijdert, worden al je gegevens zoals je geplaatste video’s gewist. Je account is niet meer toegankelijk – tenzij je binnen 30 dagen opnieuw inlogt en je account reactiveert. Lees ons artikel over het verwijderen van TikTok voor meer details.

Hoe kun je een TikTok-account verwijderen zonder wachtwoord?

Als je je TikTok-account verwijdert, dien je je wachtwoord ter bevestiging in te vullen. Het is niet mogelijk om je account te verwijderen zonder een wachtwoord in te voeren. Bekijk ons artikel over het verwijderen van TikTok voor een gedetailleerde uitleg.

Hoe verwijder je al je volgers in een keer op TikTok?

Als je je TikTok-account verwijdert, verdwijnt alle info van dit account. Je volgers zijn hiermee dus ook in een keer verwijderd. Je kunt je account herstellen als je binnen 30 dagen weer opnieuw inlogt. In dit geval krijg je ook je volgers weer terug. Lees ons artikel over het verwijderen van TikTok voor meer informatie.

Emi van de Ven

Eindredacteur

VIDEO: Hoe TikTok-account te verwijderen - Update 2023
Howfinity

Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.

Bij VPNGids.nl houdt Emi zich bezig met het redigeren en schrijven van artikelen.

Sources


Article information

Author: Kathy Gonzalez

Last Updated: 1704094203

Views: 912

Rating: 4 / 5 (118 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kathy Gonzalez

Birthday: 1978-09-29

Address: 79230 Jennifer Oval Suite 996, Edgarmouth, PA 66847

Phone: +3700251724918398

Job: Biomedical Engineer

Hobby: Wildlife Photography, Geocaching, Traveling, Fishing, Playing Guitar, Cross-Stitching, Gardening

Introduction: My name is Kathy Gonzalez, I am a courageous, accomplished, bold, vivid, unyielding, audacious, spirited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.