header banner
Default

Du kan nu betale for annoncer på Facebook og Instagram


Table of Contents

Brugere, der vælger betalingsløsningen, vil ikke få brugt deres personlige oplysninger til målrettede annoncer.

Meta indfører den nye model i Europa, efter firmaet tidligere i år fik en milliardbøde på grund af brud på EU-regler om personlige data. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Hvis du bruger Facebook eller Instagram, er du måske stødt på en besked om, at du nu kan betale for en reklamefri version af de sociale medier.

Meta, som er firmaet bag de to platforme, har introduceret modellen i Europa for at leve op til EU-regler.

Hvis man betaler 95 kroner om måneden, så vil "brugerens oplysninger ikke blive brugt til annoncer", skriver Meta i en pressemeddelelse fra den 30. oktober.

- Brugerne kan fremover enten fortsætte som vanligt med den helt gratis brug, som er finansieret af reklamer, eller alternativt vælge at købe sig fri af reklamerne på Facebook og Instagram, siger Martin Ruby, der er politisk chef for Meta i Norden, i et skriftligt svar til DR.

Denne besked har mange Instagram- eller Facebook-brugere mødt.

Hvis man ikke betaler, fortsætter man som hidtil med at få reklamer, der er målrettet på baggrund af ens data.

- Det er stadigvæk sådan, at hvis du ikke kan betale, så kan du kun bruge platformen, hvis du indirekte siger ja til personaliserede reklamer, fordi det står i deres betingelser, siger Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver.

Dine data er guld værd

VIDEO: How To View Your Facebook And Instagram Ads Live On FB and IG
TheBrimFactor

Det var Irlands datatilsyn, som tildelte Meta den bøde. Tilsynet fandt, at en såkaldt 'kontrakt' ikke kunne bruges som juridisk begrundelse for at sende brugere reklamer baseret på deres onlineaktivitet.

Dommen truede med at rive tæppet væk under Metas forretningsmodel, som i høj grad er baseret på at skræddersy annoncer til individuelle brugere baseret på deres online interesser og digitale aktivitet.

Pernille Tranberg er dataetisk rådgiver og medstifter af virksomheden Dataethics.eu (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix Denmark)

- I den nye digitale æra er data blevet en form for betalingsmiddel, siger Pernille Tranberg.

Problemet er bare, at vi betaler uden at vide, hvad oplysningerne om vores fødselsdag, politiske overbevisning eller likes er værd, fortæller hun.

- Du kan kun se, at virksomhederne bliver rigere og rigere, og det er fordi, de har været sindssygt dygtige til at kapitalisere på data og udnytte den her nye forretningsmodel.

Hun er spændt på, om Metas nye model kan leve op til EU's regler for persondata.

- I bund og grund vil der stadig være en såkaldt gratis version, hvor man betaler med sine data, og så er spørgsmålet, om det er okay, at man ikke aktivt siger ja til personaliserede reklamer i det tilfælde.

Sources


Article information

Author: Gina Harris

Last Updated: 1703770803

Views: 824

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gina Harris

Birthday: 1982-03-06

Address: 381 Olson Run, West Melissafurt, NM 17245

Phone: +4403097417796464

Job: Pharmacist

Hobby: Sailing, Fencing, Juggling, Card Games, Stamp Collecting, Camping, Crochet

Introduction: My name is Gina Harris, I am a artistic, steadfast, Precious, capable, priceless, audacious, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.